روش تدریس اول ابتدایی – شیرین جهانشاهی

مقدمه

کلاس اول ابتدایی یکی از مهم‌ترین دوره‌های تحصیلی برای همۀ دانش‌آموزان است. در این پایه، کودکان به طور جدی و برای اولین بار با مفاهیمی مانند خواندن، نوشتن، محاسبات ریاضی و ویژگی‌های دنیای اطراف خود آشنا می‌شوند. آموزش‌هایی که اگر به خوبی در دانش‌آموز اتفاق نیفتد، مشکلات زیادی را در مقاطع بالاتر و سایر درس‌ها برای او ایجاد خواهد کرد. این موضوع اهمیت روش تدریس اول ابتدایی را به خوبی نشان می‌دهد.

علاوه بر این، دانش‌آموزان پایۀ اول ابتدایی تجربیات، روحیات و ویژگی‌های شخصیتی خاص و متفاوتی نسبت به دیگر پایه‌ها و مقاطع تحصیلی دارند. با توجه به این موارد، انتخاب بهترین روش درس دادن کلاس اول ابتدایی توسط معلمین نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار خواهد بود.

در این مقاله به بررسی روش تدریس پایه اول ابتدایی می‌پردازیم. در صورتی که به عنوان معلم خصوصی اول ابتدایی فعالیت می‌کنید، و یا به دنبال آموزش کلاس اول در منزل هستید، این مقاله برای شما مفید خواهد بود. لطفا با ما همراه باشید.

انتخاب بهترین روش تدریس اول ابتدایی با شناخت ویژگی‌های کلاس اولی‌ها 

شناخت روحیات و ویژگی‌های دانش‌آموزان اول ابتدایی برای همۀ معلمان پایۀ اول دبستان، چه معلم خصوصی اول ابتدایی و چه معلم پایه اول در مدرسه ضروری است. اگر چه که هر دانش‌آموزی روحیات و شرایط خاص خود را دارد، با این حال هر معلمی باید بداند که دانش آموزان کلاس اولی چه روحیات و علایقی دارند و انتظارات از آن‌ها باید در چه سطحی باشد.

معلم کلاس اول بر اساس همین شناخت، می‌تواند تکالیف و برنامه‌های مناسبی را برای آموزش اول ابتدایی ارائه کند، و مشاوره‌های مفیدی را به والدین آن‌ها ارائه کند.

 ویژگی‌های اجتماعی-عاطفی دانش‌آموزان کلاس اول 

  • بسیار مشتاق، پر انرژی و رقابتی هستند
  • بسیار اجتماعی و به دنبال پیدا کردن دوست هستند
  • به شدت تشنۀ تشویق هستند و با کوچکترین انتقادی ممکن است انگیزۀ خود را از دست بدهند
  • ممکن است برخی از آن‌ها تمایل زیادی به رفتارهای سلطه‌جویانه داشته باشند

 ویژگی‌های فیزیکی دانش‌آموزان کلاس اول

  • دانش آموزان کلاس اولی بسیار پر جنب و جوش و پر سر و صدا هستند
  • معمولا از روی صندلی خود زیاد بلند می‌شوند
  • به سرعت خسته می‌شوند و ممکن است مکررا بیمار شوند
  • از حضور در محیط‌های خارج از کلاس لذت می‌برند
  • ممکن است به جویدن سر مداد یا سایر اشیا همراهشان علاقه نشان دهند

 ویژگی‌های شناختی دانش‌آموزان کلاس اول 

  • به فرایندهای انجام کار بیشتر از نتیجۀ کار توجه می‌کنند
  • به یادگیری بسیار علاقمند هستند
  • به نقاشی، بازی، نمایش و انواع رنگ‌ها علاقه نشان می‌دهند

 ویژگی‌های زبانی دانش‌آموزان کلاس اول

  • دانش‌آموزان کلاس اولی از شعر، معما و موسیقی لذت می‌برند
  • از توضیح افکار خود و نحوۀ رخداد وقایع لذت می‌برند
  • به شدت کنجکاو هستند و از پرسیدن سؤالات فراوان لذت می‌برند

مشکلات دانش آموزان ابتدایی

نکات مهمی که در آموزش کلاس اول ابتدایی باید در نظر بگیرید

در این بخش به چند نکتۀ مهم اشاره می‌کنیم که معلمان کلاس اول باید در روش تدریس اول ابتدایی در نظر بگیرند.

  1. فعالیت‌ها وتکالیف دانش آموزیرا به ویژه در ابتدای سال تحصیلی، تا حد امکان کوتاه، ساختار یافته و متناسب با علایق دانش‌آموزان در این سن طراحی کنید.
  2. در شروع سال تحصیلی زمان زیادی را بهبیان قوانین، اجرای قوانین و ایجاد روتین‌های کلاسیاختصاص دهید. برای همه چیز از جمله نحوۀ ورود و خروج، نحوۀ انجام تکالیف، زمان‌های استراحت، جابجا شدن از صندلی‌ها، کارهای گروهی و غیره قوانین مشخصی داشته باشید.
  3. همان طور که اشاره کردیم دانش‌آموزان در این سن به بازی و فعالیت‌های فیزیکی، شعر و موسیقی بسیار علاقمندند. بنابراین بسیاری از آموزش‌های خود را در قالب بازی، شعر و نمایش ارائه دهید.
  4. تکالیف و فعالیت‌ها را به بخش‌های کوچکتر تقسیم کنید و اهداف یادگیری هر بخش را مشخص کنید.
  5. برای مشکلاتی مانند افتادن دندان دانش‌آموزان کلاس اولی در مدرسه، جویدن سر مدادها، وابستگی به خانواده، آب خوردن، استفاده مکرر از سرویس بهداشتی، زمین خوردن و غیره برنامه داشته باشید و از قبل خودتان را آماده کنید.
  6. مدت زمان تدریس یک موضوع را تا حد امکان کوتاه کنید و زمان‌هایی را برای استراحت، صحبت کردن و راه رفتن در کلاس برای دانش‌آموزان در نظر بگیرید.
  7. از آنجا که دانش‌آموزان در این سن به شدت به تشویق علاقمندند، تا حد امکان سعی کنید به جای تمرکز بر نقاط ضعف، به تقویت نقاط قوت آن‌ها بپردازید.
  8. با توجه به این که دانش‌آموزان کلاس اولی بسیار رقابتی هستند فعالیت‌ها و بازی‌هایی را برای آن‌ها در نظر بگیرید که رقابت در آن بسیار کمرنگ و همکاری و مشارکت بسیار پررنگ باشد.

روش های نوین تدریس

روش تدریس کتاب‌ های پایه اول ابتدایی

در این قسمت از مقاله به بررسی روش تدریس سه درس اصلی پایۀ اول ابتدایی، یعنی ریاضی، علوم و فارسی می‌پردازیم.

 روش تدریس ریاضی اول ابتدایی

ریاضی سال اول دبستان نقش اساسی و مهمی را در یادگیری ریاضیات مقاطع بالاتر، برای دانش‌آموز ایفا می‌کند. بنابراین میزان مهارت و تسلط معلم به مباحث ریاضی سال اول ابتدایی و توانایی انتقال این دانش به شاگردان می‌تواند تعیین کننده وضعیت و سطح ریاضی دانش‌آموز در مقاطع بالاتر تحصیلی باشد.

از سویی دیگر، معلم ریاضی پایه اول، علاوه بر تدریس اثربخش این مفاهیم، باید بتواند ذهنیت و نگرش مناسبی را نسبت به ریاضیات و اعتماد به نفس کافی برای مطالعۀ ریاضی و درک مفاهیم آن را در دانش‌آموزان خود ایجاد کند.

در مقالۀ روش تدریس ریاضی اول دبستان به بررسی این موضوع پرداخته‌ایم. همچنین فایل pdf کتاب ریاضی اول دبستان چاپ 1400 و فایل pdf راهنمای معلم ریاضی اول را جهت دانلود، در اختیار شما همکاران عزیز قرار داده‌‌ایم. ضمنا از طریق زیر نیز می‌توانید به مقاله طرح درس ریاضی کلاس اول دسترسی داشته باشید.

طرح درس ریاضی اول دبستان

 روش تدریس فارسی اول ابتدایی

از آن جا که فارسی پايه اول دبستان، آغاز آموزش‌های زبانی و مهارت‌های خواندن و نوشتن است، یادگیری اصولی این درس، برای دانش آموزان کلاس اول از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

اگر این درس توسط معلم فارسی پایه اول، به خوبی آموزش داده نشود، ممکن است دانش‌آموز در یادگیری سایر درس‌ها مانند علوم و ریاضی هم با مشکلات جدی روبرو شود. بنابراین روش آموزش درس فارسی اول از جایگاه خاصی در بین سایر دروس برخوردار است.

در مقالۀ روش تدریس فارسی اول دبستان به بررسی این موضوع پرداخته‌ایم. همچنین فایل pdf کتاب فارسی اول دبستان چاپ 1400 و فایل pdf راهنمای معلم فارسی اول را جهت دانلود، در اختیار شما همکاران عزیز قرار داده‌‌ایم. ضمنا از طریق زیر نیز می‌توانید به مقاله طرح درس فارسی کلاس اول نگاره‌های 1 تا 10 دسترسی داشته باشید.

طرح درس فارسی اول دبستان نگاره‌های 1 تا 10

 روش تدریس علوم اول ابتدایی

دانش‌آموزان کلاس اولی برای شناخت و درک هر چه بهتر دنیای اطراف خود نیاز به آموزش و یادگیری علوم تجربی دارند. آن‌ها از طریق فعالیت‌های موجود در این درس با روش‌های مختلف جمع‌آوری اطلاعات، سازماندهی و به کارگیری این اطلاعات و همچنین با آزمایش کردن آشنا می‌شوند.

وظیفۀ معلم علوم پایه اول ابتدایی این است که دانش‌آموزان را نسبت به موضوعات این درس علاقمند و کنجکاو کند، و از سویی دیگر مهارت‌های لازم برای انجام آزمایش‌های مختلف را در مورد واقعیت‌های دنیای پیرامون، به آن‌ها آموزش بدهد.

هر چقدر که معلم تسلط بیشتری روی روش‌ تدریس علوم اول دبستان داشته باشد، این علاقمندی و کسب مهارت در دانش‌آموزان نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

روش تدریس علوم اول دبستان

آموزش مجازی کلاس اول ابتدایی 

با شیوع ویروس کرونا بسیاری از دانش‌آموزان از حضور در مدرسه محروم شدند. اما در این بین، دانش آموزان کلاس اولی‌، بیشتر از سایر پایه‌‌ها و مقاطع تحصیلی تحت تأثیر این موضوع قرار گرفتند، این گروه از دانش‌آموزان که هیچ تجربه‌ای از کلاس‌های حضوری ندارند، در همان بدو ورود به دوران تحصیل با آموزش مجازی روبرو شدند.

بدون شک مهاجرت از دنیای آموزش حضوری به دنیای آموزش مجازی، برای بسیاری از معلمان و دانش‌آموزان چالش برانگیز و نگران کننده است. اگر چه هر معلم و مدرسی سبک تدریس خاص خود را دارد، اما نکات و چارچوب‌هایی وجود دارد که هر معلمی با رعایت آن‌ها می‌تواند بسیاری از مشکلات، نگرانی‌ها و چالش‌های خود را در زمینۀ تدریس آنلاین به خصوص به دانش‌آموزان کلاس اولی، رفع کند.

در مقالۀ مربوط به بخش روش تدریس آنلاین نکاتی را بیان کرده‌ایم که رعایت آن‌ها در حین برگزاری کلاس های مجازی، می‌تواند تجربه‌ای رضایت‌بخش را هم برای معلم و هم برای دانش‌آموز به ارمغان بیاورد.

روش تدریس

مهارت های معلم اول ابتدایی تضمینی برای کسب درآمد از تدریس خصوصی

یکی از پردرآمدترین شاخه‌ها در تدریس خصوصی، تدریس دروس مختلف مقطع ابتدایی به خصوص پایه اول ابتدایی است. همان طور که گفتیم، برخی از دانش‌آموزان مفطع ابتدایی دچار اختلالات یادگیری هستند. بسیاری از خانواده‌ها دانش کافی برای تشخیص این مشکلات را ندارند.

در محیط مدرسه نیز معلم به دلیل تعداد زیاد دانش‌آموزان ممکن است فرصت لازم برای رسیدگی به مشکلات یادگیری تک تک دانش‌آموزان را نداشته باشد.

از سویی دیگر برخی از دانش‌آموزان نیز در پایان دورۀ ابتدایی قصد شرکت در آزمون‌های مختلفی مانند تیزهوشان و نمونه دولتی را دارند. با توجه به رقابت فشرده در این حوزه، این گروه از دانش‌آموزان نیاز به آموزش‌هایی فراتر از سطح کلاس‌ها و کتاب‌های مدرسه دارند.

تهیه کننده : شیرین جهانشاهی آموزگار پایه اول

تایید کننده  : حسن ابراهیمی مدیریت دبستان


امتیاز شما به این محتوای آموزشی ؟ جمع امتیاز 17/20